Bidrag för lokala naturvårdssatsningar (LONA)

Den lokala naturvårdssatsningen (LONA) är ett bidrag som ska stimulera kommuners och ideella föreningars långsiktiga naturvårdsengagemang.

logotype lona

Vad är LONA?

LONA är ett statligt bidrag som stödjer kommuner och ideella föreningar i att arbeta med långsiktig naturvård. Bidraget syftar till att stärka lokala initiativ och skapa engagemang för naturen. För våtmarksprojekt kan bidraget täcka upp till 90 % av kostnaderna, och för andra projekt upp till 50 %. Just nu kan bidrag endast sökas för våtmarksprojekt.

Exempel på projekt i Falköpings kommun

Falköpings kommun har mottagit cirka 8 miljoner kronor i bidrag för olika naturvårdsinsatser. Här är några exempel:

Våtmark vid Floby (2024)

Grönt gräs i förgrunden. I bakgrunden syns enstaka träd och en grådisig himmel

Syfte

Skapa underlag för en våtmark nära Floby tätort, inklusive naturvärdesinventeringar, geotekniska undersökningar och miljökonsekvensbeskrivning.

Utfört arbete

700 000 kronor har beviljats. Kommunen och en konsult har tagit fram förslag på våtmarkens utformning och ansökt om samråd med länsstyrelsen. Nästa steg är fler utredningar och dialog med allmänheten.

Bakgrund till projektet

Falköpings kommun har utfört en inventering av möjliga våtmarkslägen i kommunen. Fokus har varit att de ska vara kostnadseffektiva, ha få konflikter med annan markanvändning och bidra till ekosystemtjänsterna (naturens nyttor för människan) näringsupptag, kolbindning, flödesutjämning, rening av dagvatten samt att utveckla biologisk mångfald och friluftsliv. Hela jordbrukslandskapet i kommunen har undersökts och totalt hittades 47 goda lägen varav 5 på kommunägd mark. Kommunen väljer att gå vidare med att förverkliga två av dessa. Detta LONA-projekt handlar om att göra en våtmark strax sydost om de centrala delarna av Floby tätort i ett dikat jordbrukslandskap med torvjord och dålig avkastning. Här läcker en hel del växthusgaser. Eftersom våtmarken är ca 5 hektar i storlek så kommer tillstånd för vattenverksamhet behöva fås före anläggning. LONA-projektet syftar till att ta fram underlag till denna ansökan. Projektet utförs av kommunledningsförvaltningen.

Våtmark vid Falevi (2024)

Syfte

Ta fram underlag för tillståndsansökan för en våtmark nära Falköpings tätort. Arbetet omfattar bland annat naturvärdesinventeringar, geotekniska och arkeologiska utredningar samt planering för framtida skötsel. Resultaten sammanställs i en miljökonsekvensbeskrivning (MKB).

Utfört arbete

  • Bidrag på 750 000 kronor har beviljats.
  • Underlagsmaterial har tagits fram och en ansökan om avgränsningssamråd har lämnats in till länsstyrelsen.
  • Ett förslag på våtmarkens utformning är framtaget. Området består av gammal utdikad jordbruksmark och skog, där skogen ska avverkas före anläggning.
  • Ledningar i området har kartlagts.
  • En inventering av buskmus, en fridlyst art, visade på ett fynd i området.

Bakgrund till projektet

Falköpings kommun har utfört en inventering av potentiella våtmarkslägen i kommunen. Fokus har varit att de ska vara kostnadseffektiva, har få möjliga konflikter med annan markanvändning och bidra till ekosystemtjänsterna näringsretention, kolinbindning, flödesutjämning, rening av dagvatten samt biologisk mångfald och rekreation. Hela jordbrukslandskapet i kommunen har genomsökts och en djupare undersökning gjordes på kommunägd mark. Fem goda lägen på kommunägd mark utföll i analysen. Kommunen väljer att gå vidare med att förverkliga två av dessa. Detta LONA-projekt rör våtmarken kallad ID90 i rapporten från inventeringen och är belägen strax sydväst om Falköpings tätort mellan järnvägsbankarna gamla Ulricehamnsbanan och Jönköpingsbanan. Här läcker en hel del växthusgaser. Eftersom våtmarken är cirka 5 hektar i storlek så kommer tillstånd för vattenverksamhet till mark- och miljödomstolen att sökas och erhållas före anläggning. LONA-projektet syftar till att ta fram underlag till denna ansökan. Projektet utförs av kommunledningsförvaltningen.

Restaurering av damm vid Ryttarens mosse (2023–2024)

Damm med växtlighet runtom. 

Foto: Föreningen Ryttarens torvströfabrik

Syfte

Öka områdets biologiska och kulturella värde samt tillgängligheten.

Utfört arbete

35 000 kronor har använts till att gräva en damm, skapa gångvägar och röja sly. Området har också såtts med ängsblommor och vildgräs. Resultatet är en levande miljö för djur och växter.

Bakgrund till projektet

Vi i Föreningen Ryttarens Torvströfabrik vill restaurera den gamla kulturhistoriska miljön kring branddammen samt branddammen vid Ryttarens torvströfabrik. Vi vill öppna upp för att få mer fri vattenyta och därigenom en mer diversifierad mångfald. Vi vill också göra dammen mer tillgänglig både fysiskt och via informationsmaterial såsom skyltar.

Sammantaget kommer projektet att:

  • gynna den limnologiska floran och faunan
  • gynna möjligheterna för grod- och kräldjur
  • öka möjligheterna för hotade fågelarter
  • ge de som bor i närområdet ett bättre friluftsliv i en gammal kulturmiljö
  • öka kunskapen om våra hotade arter och sprida information till en publik som kanske inte i första hand kommer till området för naturen.

Eftersom en torvfabrik är ganska eldfängd så behövs bland annat bra brandbekämpning. Bland annat anlades en stor branddamm troligtvis under skiftet 40-50 talet. Branddammen med omgivning har med åren vuxit igen och både dess antikvariska samt biologiska värden har sakta försvunnit. Här har tidigare både groddjur och insekter kunnat hitta sin biotop. För grodorna finns flera fina övervintringsplatser såsom gamla husgrunder och ruiner inom fabriksområdet. Det finns inte så många öppna vatten i området idag så denna lilla damm (cirka 12 gång 12 meter) fyller en stor roll i det större perspektivet.

Klimat- och mångfaldsvåtmark i Börstig (2023)

Syfte

Minska utsläpp av växthusgaser och främja biologisk mångfald.

Utfört arbete

659 000 kronor har beviljats. Våtmarken anläggs nu, efter godkänt tillstånd.

Bakgrund till projektet

Skara Stifts Prästlönetillgångar vill som markägare ta ansvar för de vattenresurser som ligger inom sina ägor och har för att ha en förbättrad vattenhushållning valt att inventera hela sitt innehav för kommande åtgärder. Man vill även utbilda personal och arrendatorer. Utbildningen syftar till att höja kunskapsnivån och därmed förbättra framtida förvaltning samt skötsel av färdiga anläggningar. Detta LONA-projekt grundar sig i arbetet som gjorts och utgörs av en lokal där våtmark pekats ut som en lämplig åtgärd för klimatnytta och biologisk mångfald. Eftersom området utgörs av djup torv med djupa diken och våtmarken kommer att vara fiskfri, grund och mångformig ser vi goda möjligheter att nå målet.

Våtmarker vid Wrågården i Torbjörntorp (2023)

Vattensamling på en våtmark som bildat en mindre sjö. I bakgrunden syns snö och träd.

Syfte

Öka biologisk mångfald, minska näringsläckage och växthusgasutsläpp samt inspirera fler markägare att restaurera våtmarker.

Utfört arbete

Bidrag på 960 000 kronor har beviljats, men projektet väntar på tillstånd för vattenverksamhet innan arbetet kan börja.

Bakgrund till projektet

Sedan flera år (2019) pågår en ansökan om miljöinvestering för att restaurera/skapa våtmarker i Wrågården, Falköpings kommun. Bland annat har LONA-ansökningar beviljats och inte kunnat fullföljas. Efter 3 års utredande och handläggning har markägarna gjort ett omtag och vill skapa de nämnda effekterna i ett intressant naturområde. En ansökan om miljöinvestering beviljades 2022-10-18. Projektet omfattar bland annat vattenspeglar och strandängar vilka beräknas kosta 2,4 miljoner kronor att genomföra. Beslutet gällande miljöinvesteringen innebär att 50 procent av kostnaden beviljats. Nu vill markägarna söka en medfinansiering från LONA-våtmark för att kunna genomföra projektet. Resultatet kan bli en mycket spännande våtmark som ökar den biologiska mångfalden samt skapar förutsättningar för att bli en aktningsvärd näringsfälla för uppströms dränerande marker. Dessutom kommer landskapsbilden att bli mer attraktiv.

Skydda och utveckla Store mosse på Mösseberg (2022–2024)

Träd i förgrunden. Blå himmel och gräs i bakgrunden.

Syfte

Bevara biologisk mångfald och göra området mer tillgängligt.

Utfört arbete

511 000 kronor har gått till att inventera naturvärden och planera en vandringsled. Arbetet pågår, och ett fågeltorn planeras.

Bakgrund till projektet

Projektet drivs av Falköpings kommun. Store mosse är cirka 35 hektar stor och belägen på platåberget Mösseberg cirka 3 kilometer från stadsdelen Norra Bestorp i Falköpings tätort. Store mosse är en fattigmosse med ett intressant fågelliv och en stor mångfald av bland annat vitmossor. Store mosse är upprinnelsen till Markabäcken som rinner vidare till Lidan och Vänern och ingår i Västerhavets vattendistrikt. Den är i dagsläget en torvsamfällighet med många delägare och med delvis helt outredda områden. En fastighetsutredning är nödvändig för att kunna utföra projektet. Det enda större diket har tagits upp i N/S-riktning. Det har vuxit igen, liksom de fåtaliga torvgravarna och de små täktområdena. Det har dock knappast någon avvattnande funktion i dagsläget så mossen är tämligen kulturellt opåverkad. Det kan vara nödvändigt med viss restaurering i form av dikesigenläggning/proppning av diken. Naturvärdena är intressanta och ska inventeras i projektet. Här finns en rik flora av vitmossor, en typisk fattigmosseflora och ett fint fågelliv. Området kan betraktas som ett tyst område, något som är eftertraktat av många människor. Området ska tillgängliggöras genom anläggande av stigar med spänger där det behövs, rastplatser, fågel/utsiktstorn och skyltning.

Utveckla naturreservatet Gröna mad (2022–2024)

Buskar och träd. En träskylt med en hundsymbol på.

Syfte

Skydda värdefull natur och öka besöksmöjligheterna.

Utfört arbete

367 000 kronor har använts till att inventera flora och fauna samt rusta upp stigar. Flera sällsynta arter har identifierats i området.

Bakgrund till projektet

Det kommunala naturreservatet Gröna mad på platåberget Mösseberg består av våtmarker och barrskogsmiljöer med stort lövinslag. Naturreservatet Gröna mad bildades av Falköpings kommun 1992 och dess skötselplan reviderades 2012. Naturreservatet är tillgängligt med stigar, vindskydd med grillplats och fågeltorn.

En gammal igenväxt stig som löper genom fina våtmarks- och skogsområden behöver rustas upp och förses med spänger och ett nytt fågeltorn/plattform byggas i ett område med bättre möjligheter till fågelstudier och utblick. Reservatet planerar kommunen utöka med cirka 12 hektar med en gammal torvsamfällighet – Jättenemossen – med höga naturvärden främst bestående av insekter, orkidéer och en stor mångfald av mossor. Torvsamfälligheten behöver regleras så att ägandet blir kommunalt.

Gröna mad gränsar till Mössebergs friluftsområde med ett stort antal stigar, löpspår och moutainbike-banor. Flera av dessa sträcker sig in i reservatet. Här finns en rastplats med grillmöjligheter samt ett fågeltorn med utsikt över den öppna ytan av Gröna mad. Friluftsvärdena är mycket höga och välanvända, inte minst på grund av närheten till Falköpings tätort, cirka 2 kilometer.

Projekt 2020–2024

  • Våtmark vid Floby på kommunägd mark, 2024
  • Våtmark vid Falevi, Falköping på kommunägd mark, 2024
  • Inventering av våtmarkslägen vid Stora Bjurum, 2024
  • Restaurering av damm vid Ryttarens mosse torvströfabrik, 2023
  • Klimat- och mångfaldsvåtmark i Börstig, 2023
  • Våtmarker vid Wrågården i Torbjörntorp, 2023
  • Skydda och utveckla Store mosse på Mösseberg, 2022
  • Utveckla naturreservatet Gröna mad samt öka tillgängligheten, 2022
  • Förstudie - Inventering av möjliga lägen för våtmarker för förbättrat klimat och minskad övergödning, 2022
  • Grönstrukturplan inklusive pollineringsplan för Falköpings stad, Floby och Stenstorp, 2021
  • Falekvarna, 2021
  • Bildande av naturreservatet Väsmestorp med stenmurslandskapet, 2020
  • Broddetorps Biparadis, 2020
  • Restaurering av betesmarker på kommunägd mark, 2020

Tidigare LONA-projekt

  • Inventering av naturvärden på kommunägd mark, 2017
  • Uppdatering av naturvårdsprogram för Falköpings kommun, 2015
  • Restaurering av rikkärr och torrängar i Falköpings kommun, 2015
  • Bildande av naturreservatet Mössebergs östsluttning, 2012
  • Värna skyddsvärda träd, 2011
  • Friluftsplan för Falköpings kommun, 2011
  • Inventering av skyddsvärda träd i Falköpings kommun, 2010
  • Natur- och kulturguide för Falköpings kommun, 2006
  • Bildande av naturreservatet Bestorp, 2005
  • Kultur- och naturstigar i Floby, 2005
  • Naturvårdsprogram för Falköpings kommun, 2004
  • Lövskogskampanj (guidade turer i värdefulla lövskogar), 2004
  • Restaurering av vandringsleder på Ålleberg, 2004
  • Restaurering av lokaler med rödlistade arter på Mösseberg, 2004