Barn och skola

På Falbygdens museum finns välgjorda och pedagogiska utställningar som på ett spännande sätt levandegör historien. För små och större barn, med nyfiket sinne!

Missa inte Barnens museum en trappa ner, med knep & knåp, pyssel, spelhörna, en myssoffa och möjlighet att rita och måla.

Håll utkik efter Kul på museet i kalendern På gång på museets hemsida, söndagsprogram för alla familjer och andra med barnasinnet kvar.

I samband med de kortare skolloven ordnar vi också olika aktiviteter och program. Håll utkik under fliken På gång.

För skolor

Museet erbjuder ett brett program för skolan under hela året. Förutom det fasta utbudet om forntiden och Falbygdens historia, erbjuds ofta visningar eller work-shops i samband med årets tillfälliga utställningar.

Utan kostnad eller nästan gratis

På egen hand i klassrummet - studiematerial

Jobbar ni med Falbygdens moderna historia? Via länkarna nedan hittar du faktamaterial om Falbygdens historia som ni kan jobba vidare med på egen hand.

Falköping, stadens utveckling 1850-1930... Pdf, 6.5 MB.

Familjen Sundberg Pdf, 6.3 MB.

Handel och handelsbodar Pdf, 4.5 MB.

Hantverk och skomakari Pdf, 3.3 MB.

Follow your past - historisk karta över Falköping Pdf, 5 MB.

Megaliter på webben

Megaliter på webben är ett skolmaterial som främst riktar sig till elever och lärare men kan också användas av dig som söker grundläggande fakta om megaliter.

Här kan du läsa om några av Falbygdens megaliter samt få tips på arbetsuppgifter, litteratur och länkar.

Besök Megaliter på webben

Kira och Luppes bestiarium

I en annan tid trodde (eller visste?) människor att världen var full av sagoväsen, andar och förtrollade ting. Märkliga fenomen och händelser man inte förstod förklarades med en saga om exempelvis trollens, tomtens eller hemliga ryttares framfart. Kanske finns dessa väsen fortfarande helt nära oss, utan att vi märker det? I berättelserna om Kira och Luppe är det så.

Missa inte barnböckerna om vampyren Kira och hamnskiftaren Luppe på äventyr bland Skaraborgs sägner och sagoväsen.

Illustration ur boken Jättinnan

Illustration ur boken Jättinnan.

Jättinnan

Seriens andra bok, Jättinnan, utspelar sig i Falköping. Här träffar Kira och Luppe den ostälskande tomten Julius som berättar att cirkusdirektören har fångat jättinnan Ålla och håller henne instängd i en bur. Tillsammans lånar dom en förtrollad flöjt och bestämmer sig för att befria jättinnan med trollguld…

Följ med på den spännande berättelsen om Kira och Luppe Länk till annan webbplats., som är dramatiserad av Mediapoolen.

Författare: Lars Vipsjö, illustratör: Therese Johansson
Utgivare: Lokrantz förlag
Dramatisering och e-böcker: Mediapoolen
Projektägare: Högskolan i Skövde

Fler böcker

Sammanlagt har hittills 15 böcker om Kira och Luppe givits ut. Äventyreret startade i Skara, där trollforskaren Lovis arbetar på det gamla biblioteket. Vännerna har därefter träffat jättinnan Ålla i Falköping, Skogsfrun i Gullspång, Näcken i Tibro, Kåffan i Mariestad, Karamellkokerskan
i Hjo, Lyktgubbar i Skövde, Lindormen i Tidan, Vätterjungfrun i Karlsborg, älvan Alva i Tidaholm, vätten Lillebror i Götene, sjörået Kajsa i Vänern, Gäddfrun i Grästorp, varulven Petrus i Töreboda, sagodvärgen Hummel i Vara, mjölkharar i Essunga och många fler väsen i Skaraborg.

Samla ett eget bestiarium

Till böckerna om Kira och Luppe hör också appen KLUB Bestiarium - gratis på App Store eller Google Play. Med den kan du samla sagoväsen genom att skanna de stora bokstavsfigurerna som finns i boken.

Välkommen in på museet så visar vi dig hur du gör!

Projektet

Barnboksserien Kiras och Luppes Bestiarium (KLUB) Länk till annan webbplats. är ett delprojekt inom Kulturarv och spelteknologi i Skaraborg (KASTiS) Länk till annan webbplats., som i sin tur är en samverkans- och kunskapsplattform finansierad av Skaraborgs kommunalförbund, Högskolan i Skövde och ett antal kommuner i Skaraborg.

I KLUB studeras hur den moderna barnboken med stöd av spelteknologi kan användas dels för att skapa nya berättelser som knyter samman kulturarvsmiljöer med lokala sägner och sagoväsen, dels hur dessa ingredienser kan användas i läsfrämjande syfte.