Kommunens arbete för att minska riskerna vid skyfall och översväming

Klimatförändringarna gör att samhället behöver anpassas för mer extrema väderhändelser i framtiden. I ett varmare klimat kommer skyfall och risken för marköversvämning att bli vanligare.

Under 2023 har Falköpings kommun gjort en skyfallskatering som visar vilka områden som översvämmas vid extrema regn när markens infiltrationsförmåga och dagvattensystemets kapacitet inte räcker till.

Resultaten från skyfallskarteringen används för att analysera konsekvenser för t.ex. bebyggelse och infrastruktur. På så sätt kan utsatta områden, objekt, verksamheter och funktioner identifieras. Analysen ligger till grund för att planera och genomföra förebyggande åtgärder för att begränsa de negativa effekterna av skyfall.

Skyfall

Skyfall är ett fenomen med extremt mycket nederbörd som faller under en kort tid och ofta över en begränsad geografisk yta. SMHI definierar skyfall som ett regn med minst 50 millimeter per timme eller 1 millimeter per minut.

Intensiteten i ett skyfall är ofta väldigt hög och mängden nederbörd är ofta större än vad som finns kapacitet för i befintliga ledningssystem som är avsedda att ta hand om dagvatten.

Skyfallskarta över Falköping med tätorter

Falköpings kommun har tagit fram en karta som visar hur ett skyfall skulle påverka centrala påverka Falköping med tätorter.

På kartan visas maximala vattendjup som kan förväntas vid ett så kallat 100-årsregn. Kartan visar inte exakt hur ett specifikt hus drabbas, eftersom små variationer i terrängen påverkar hur vatten samlas vid en enskild byggnad. Det kan också komma mer regn än beräkningen på den här kartan visar.

Marköversvämning

Vid en marköversvämning riskerar gator och vägar, järnvägar och tunnlar fylls med vatten vilket hindrar framkomligheten. Det finns även risk att byggnader drabbas av källaröversvämningar och andra tekniska konstruktioner skadas.

Du som privatperson och enskild fastighetsägare måste skydda dig själv och din egendom. Vid skyfall och översvämningar prioriterar räddningstjänsten och övriga kommunen att skydda samhällsviktiga funktioner, så som sjukhus och de personer som inte själva kan sätta sig i säkerhet.

Klimatfaktor

En klimatfaktor är ett mått på hur mycket kraftigare skyfallen förväntas bli i ett förändrat klimat. För att anpassa de modellerade regnen till ett framtida klimat lägger man på en klimatfaktor med 1,4 (40%) för regn som har kortare varkatighet än en timme. För regn med längre varaktighet, upp till ett dygn, används minst 1,20.

Återkomsttid

Återkomsttid är ett begrepp som förenklat beskriver hur pass vanlig eller ovanlig en regnhändelse är och används för att återge sannolikheten att en händelse inträffar. Regn är dock slumpmässiga fenomen och kan därför ske när som helst.

Exempel 100-årsregn

Ett 100-årsregn är när en nederbördsmängd som (för en viss plats och varaktighet) har en återkomsttid på 100 år. Det innebär att den nederbördsmängden uppnås eller överträffas i genomsnitt en gång på 100 år.

Vem ansvarar för vad?

Att ta hand om vattnet vid extrema regn är ett gemensamt ansvar och vi alla behöver hjälpas åt för att ta hand om vattnet.

Kommunen

Falköpings kommun ansvarar för stadsplanering och fär att ta hänsyn till skyfall och översvämningsrisker i planeringsprocessen. Kommunen ansvarar även för avvattning av kommunala vägar, gator samt gång- och cykelvägar.

VA-avdelningen

VA-avdelningen ansvarar för det allmänna ledningsnätet och att kommunens ledningar är rätt dimensionerade. Det innebär att ledningssystemet inte ska bli överbelastat vid normalt förekommande regn. VA-avdelningen ansvarar även för att underhålla ledningsnät och hålla det i ett skick så att risken för stopp och översvämningar minskar.

Fastighetsägarens ansvar

Fastighetsägare ansvarar för att skydda sin egendom mot översvämningar. Det innebär att vidta åtgärder för att minska risken för översvämningar och för att skydda din egendom om en översvämning skulle inträffa. Som fastighetsägare ansvarar man för avvattningen av den egna fastigheten. Med fastighet avses hela markområdet, inklusive tomt och eventuella byggnader.

Om din fastighet ligger inom verksamhetsområdet är du även ansvarig för att kontrollera ledningarna inom din tomtgräns och fram till förbindelsepunkten, det vill säga gränsen mellan privata och kommunala ledningar. Förbindelsepunkte ligger cirka 0,5 meter utanför tomtgränsen.