- Startsida
- Ekehagens Forntidsby
- På gång
- Kulturkvällar och föredrag - en del av Historien om Sverige
Kulturkvällar och föredrag - en del av Historien om Sverige
Välkommen till föredrag och Kulturkvällar på Ekehagen! Vi fördjupar oss i lokal historia från Skaraborg och Ätradalen, viktiga pusselbitar till historien om Sverige. Det kommer handla om vikingatid på Falbygden, Bredgårdsmannen - en av bygdens första invånare och Husaby - Olof Skötkonungs biskopssäte.
Bokbord från Floby antikvariat och öppet café med smörgåsar och gofika framför elden i öppna spisen.
Vikingatid på Falbygden, 20/1
Länge har beskrivningen av vikingatid i Sverige främst utgått från fynd, berättelser och lämningar från Svealand och Östa Sverige. Många känner exempelvis till vikingastaden Birka på Björkö, beskrivningarna av hednatemplet i Uppsala och färder i öst- och västerled från Mälardalen. Mer sällan har exempel från Västra Götaland och gamla Skaraborg lyfts fram i beskrivningarna. Hur kommer det sig? Levde det inga vikingar i Västsverige eller finns det andra förklaringar?
Egil Josefson, arkeolog och religionshistoriker berättar mer om vikingatid på Falbygden med omnejd, med utgångspunkt från de fynd av gravar, avrättningar och maktcentran som gjorts i området.
När, hur och var?
Lördag 20 januari, kl. 15. i Olsbrosalen (inomhus) på Ekehagens Forntidsby.
Kostnad: 85kr. Begränsat antal platser. Förköp din biljett via länken nedan eller över disk på Falbygdens museum.
https://ekehagenmuseum.actorsmartbook.se/ Länk till annan webbplats.
Bredgårdsmannen - att återskapa ett ansikte, 26/11
Oscar Nilsson, arkeolog och skulptör, berättar om arbetet med att rekonstruera utseendet på en jägarsamlare från äldre stenålder.
I samband med grävningar på Bredgården söder om Ulricehamn, hittades kvarlevor efter en människa. Dateringar visade att mannen hade levt i området för cirka 9700 år sedan. Bredgårdsmannen är därmed en av de äldsta lämningarna efter människa som gjorts i Sverige.
Arkeologen och modellmakaren Oscar Nilsson har över 20 års erfarenhet av att återskapa människor som varit döda sedan länge. Under hösten färdigställdes även modellen av Bredgårdsmannen. Hör om arbetet med att rekonstruera ansikten från det förflutna.
När, hur och var?
onsdag 24 januari, kl. 19 på Ekehagens Forntidsby.
Kostnad: 85 kr. Förköp gärna din biljett via länken nedan eller över disk på Falbygdens museum.
https://ekehagenmuseum.actorsmartbook.se/ Länk till annan webbplats.
BOKBORD från Floby Antikvariat och öppet CAFÉ från kl. 18, med smörgåsar, bakverk och kaffe/te.
Husaby - platsen för Olof Skötkonungs biskopssäte, 28/2
Arkeologen Anna Nyqvist Thorsson berättar om de nyaste undersökningarna vid Husaby kyrka. Gravarna under monumenten, fynden från åkern vid kyrkan och georadarundersökningen av kyrktornet.
I Husaby på Kinnekulle ska enligt traditionen Olof Skötkonung, svenskarnas första kristna kung, ha inrättat ett biskopssäte och skänkt sin kungsgård till kyrkan. Ruinerna efter en ståtlig borg av sandsten vittnar om biskopens närvaro under högmedeltiden. Men vem som uppförde kyrkans säregna västtorn under början av 1100-talet? Vem lät bekosta exklusiva gravmonument över sina döda anförvanter på kyrkogården? Vad är det för byggnad som lämnat spår i from av stora och djupa stolphål från tidigt 900-tal mellan borg och kyrka?
Arkeolog Anna Nykvinst Thorsson från Västsvensk arkeologi berättar om utgrävningar och undersökningar som genomförts tillsammans med Västergötlands museum vid Husaby.
När, hur och var?
Onsdag 28 februari, kl. 19 i Olsbrosalen på Ekehagens Forntidsby. Kostnad: 85 kr. Förköp gärna din biljett via länken nedan eller över disk på Falbygdens museum.
https://ekehagenmuseum.actorsmartbook.se/ Länk till annan webbplats.
BOKBORD från Floby Antikvariat och öppet CAFÉ från kl. 18, med smörgåsar, bakverk och kaffe/te.