YH Guldsmed

Guldsmed – världens roligaste yrke!

Vill du bli en riktigt bra guldsmed?

Yrket lämpar sig för den som är noggrann, driftig, kreativ och gillar att arbeta med händerna. En konstnärlig visionär som gillar utmaningar och problemlösning. Guldsmide är i grunden också ett serviceyrke och passar den som tycker om att arbeta kundorienterat.

Yrkeshögskolan i Falköping är landets enda högre utbildning som kombinerar skolförlagd undervisning och praktik för en bred kunskapsbas med sikte på gesällbrev. Du behöver en grundläggande behörighet (gymnasiekompetens) samt avklarade kurser i hantverksteknik 1-6a för att söka utbildningen. Efter yrkeshögskoleexamen är du väl förberedd för ett arbete i branschen som anställd eller egen företagare.

Om utbildningen

Utbildningen ligger på en hög teknisk nivå. Traditionella guldsmedstekniker kompletteras med kurser inom juvelfattning, blanksticksgravyr, gemmologi, eget företagande samt CAD/manuell design. Modern teknik och kvalificerade yrkesverksamma kursledare säkerställer en hög kvalité på undervisningen. Du lär dig arbeta med guld, silver och ädelstenar. Uppgifterna består av övningar som tillverkas efter färdiga ritningar och projekt där den studerande mer självständigt tar sig igenom alla moment, från idé och skiss till färdigt smycke. Grundmaterial tillhandahålls av skolan, du väljer själv om du vill köpa det du tillverkat eller lämna tillbaka för affinering (återvinning). Verktyg kan köpas till förmånligt pris eller lånas under utbildningstiden. Förutom de obligatoriska övningarna har du tillgång till verkstaden för egna projekt utanför skoltid.

En tredjedel av utbildningen består av LIA (lärande i arbete). Därigenom finns en möjlighet att tidigt få en realistisk bild av yrket, knyta viktiga branschkontakter och få en inkörsport till arbete och anställning. LIA-företag från olika delar av Sverige är anknutna till verksamheten. Man bör vara beredd på att behöva pendla eller ordna tillfälligt boende.

Under utbildningen ges tillfälle att besöka branschmässor i Sverige och Europa. Temadagar finns alltid inplanerade, dessa ger inblick i allt ifrån maskiner och verktyg till ädla stenar och metaller eller ger inspiration via spännande föreläsningar. Studiebesök görs frekvent till event och företag där det vanligtvis är svårt att få tillträde som privatperson.

Utbildningen kan ge rätt till CSN.

Är du intresserad av yrket och utbildningen är du välkommen att göra ett studiebesök hos oss. Hör av dig så bestämmer vi en dag då det är lämpligt.

Om skolan

Falköping som studieort ligger bra till geografiskt med goda pendlingsmöjligheter. En stad där guldsmedsbranschen har haft en lång tradition. Utbildningsanordnaden är Lärcenter Falköping. Skolans verksamhet är väl förankrad i en aktiv ledningsgrupp. Medlemmarna representerar både stora och små företag, butik- och verkstadsägare, leverantörer, designers och medlemmar i branschorganisationer som Guldsmedsmästarföreningen.

Vi är stolta över våra moderna ergonomiska arbetsstationer, ljusa rymliga lokaler och den senaste teknologin som etablerade leverantörer i Sverige och Europa förser oss med. Utbildningen har drivits oavbrutet i närmare tjugo år, första åren som Kvalificerad Yrkesutbildning och sedan 2010 Yrkeshögskola. Flera av våra studenter har deltagit och utmärkt sig i bl a designtävlingar som Årets Guldkorn och Designforum. Många återfinns idag runt om i landet som verksamma guldsmeder och företagare.

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet för Yrkeshögskola. (Läs mer på myndighetens hemsida)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Särskilda förkunskaper: kurserna hantverksteknik 1– 6a på gymnasieskolans hantverksprogram med inriktning guldsmed eller motsvarande kompetens. Den motsvarande kompetensen ska vara dokumenterad. Samtliga behöriga sökande kommer att kallas till särskilt urvalsprov.

Om du inte är behörig kan du gå vår förberedande utbildning Guldsmed.

Urval

Om antalet sökande  är fler än antalet platser på utbildningen görs ett urval bland samtliga behöriga sökande.

Examination

Efter fullgjord utbildning erhålls ett examensbevis. Studerande som inte fullgjort utbildningen kan efter begäran erhålla ett utbildningsbevis.

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen.

Utbildningsinformation

Utbildningens längd: 3 år
Utbildningsstart: hösten 2019
Sista ansökningsdag: 15 maj
Ort: Falköping
Länk till webansökan

Till dig som startar dina studier hösten 2019

Allmän information

Hitta bostadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontaktuppgifter

Utbildningsledare
Yvonne Sundén
0515-88 71 95

Studie- och yrkesvägledare
0515-88 71 00

Följ oss på instagram