Förberedande utbildning Guldsmed

Guldsmed – världens roligaste yrke!

Hur blir man en guldsmed?

Yrket lämpar sig för den som är noggrann, driftig, kreativ och gillar att arbeta med händerna. En konstnärlig visionär som gillar utmaningar och problemlösning. Guldsmide är i grunden också ett serviceyrke, och passar den som tycker om att arbeta kundorienterat. Vägen fram till en karriär som yrkesverksam guldsmed kan se olika ut, men för de flesta idag börjar det med en grundutbildning på gymnasienivå. Hos oss kan du börja din bana som vuxenstuderande. Inga förkunskaper inom hantverket krävs, intresse och fallenhet för hantverksyrken räcker för en god start.

Om utbildningen

Utbildningen fokuserar starkt på grundläggande hantverkstekniker som sågning, filning och lödning. Kursplanerna motsvarar gymnasieskolans hantverksteknikkurser 1-6a. Som vuxenstuderande läser du inte några generella gymnasieämnen. Utbildningen har en ”röd tråd”, från tidig grundutbildning till yrkeshögskoleexamen och gesäll. Övningsuppgifterna utgör en stadig grund för vidare studier. Intag görs kontinuerligt och utbildningen kan anpassas individuellt efter dokumenterade förkunskaper eller valideringsresultat. Du arbetar först i mässing, sedan i silver och kanske även i guld. Grundmaterial tillhandahålls av skolan, verktyg kan lånas under utbildningstiden eller köpas in till förmånligt pris. Du betalar endast för det grundmaterial du väljer att behålla. Det förekommer inga kostnader för studentlitteratur.

I utbildningen ingår studiebesök, temadagar, seminarier och mässor. Detta ger spännande inblick i hur branschen fungerar och inspirationskällor för ett framtida yrkesliv.

Kortare perioder av praktik hos yrkesverksamma guldsmeder kommer att ingå.

Utbildningen berättigar till CSN.

Om skolan

Falköping har sedan länge varit en stad med stark guldsmidestradition. Både privata och kommunala utbildningar har borgat för arbetskraft och återväxt. Kommunen har tidigare i ca trettio år drivit gymnasieprogrammet med inriktning guldsmide. Numera anordnar Lärcenter Falköping utbildningen som vuxenutbildning, dock fortfarande i Ållebergsgymnasiets rymliga lokaler. På samma våningsplan och med gemensamma pausutrymmen och pentry återfinns även yrkeshögskolan. De studerande umgås över klassgränserna, och om man väljer studera vidare är det tryggt att redan känna till hur yrkeshögskolan fungerar. Lärarna från grundutbildningen kommer att följa dig hela vägen om du väljer att studera vidare med examen och gesällbrevet i sikte.

Falköping som studieort ligger bra till geografiskt med goda pendlingsmöjligheter, och det är relativt lätt att hitta bostäder med hyra i nivå med studentekonomi. Det finns åtskilliga möjligheter till fritidsaktiviteter, och större städer som Skövde och Göteborg ligger på lagom avstånd.

Är du intresserad av yrket och utbildningen är du välkommen att göra ett studiebesök hos oss. Hör av dig så bestämmer vi en dag då det är lämpligt.

Behörighet och antagning

För att bli antagen till utbildningen måste du ha avslutad grundskola eller godkända grundskolebetyg i svenska, engelska och matematik från komvux. Utbildningen kan ge rätt till stöd från CSN.

Utbildningsinformation

Utbildningslängd: 60 veckor
Start: januari 2019
Sista ansökningsdag:
Ort: Falköping

Ansökan sker via vår hemsida www.lärcenter.nu. När du fyllt i ansökan på vår web måste du därefter skriva ut den och skicka den till din hemkommun.

Länk till webansökanlänk till annan webbplats

InformationsbladPDF